| 1. BACARDI
ПОРЦИИ: 1
ПРОДУКТИ:
6/10 бял ром BACARDI
3/10 пресен сок от лайм (или лимонов сок)
1/10 Гренадин
ЧАША:
|
ПРИГОТВЯНЕ: |
Поставете няколко купчета лед в шейкър, добавете всички съставки. Разклатете добре за 6-8 секунди и прецедете в предварително охладена коктейлна чаша. Сервирайте без декорация. |
2.BLUE LADY (Синя дама)
ПОРЦИИ: 1
ПРОДУКТИ:
75 мл синьо Кюрасо (5 части)
30 мл бял крем какао(2 части)
30 мл мляко (2 части)
Чаша:
|
ПРИГОТВЯНЕ: |
Смесете всички съставки с натрошен лед в шейкър. Разклатете добре и прецедете в охладена коктейлна чаша. |
3.BANANA MILK SHAKE (Бананов млечен шейк)
ПОРЦИИ: 1
ПРОДУКТИ:
60 мл светъл ром
30 мл бананов ликьор
60 мл нискомаслено мляко
3-4 капки гренадин
резенче банан
прясно смляно индийско орехче
ЧАША:
|
ПРИГОТВЯНЕ: |
Смесете всички съставки (без банана и инд. орехче) в шейкър с натрошен лед. Разклатете добре. Прецедете в охладена коктейла чаша, украсете с резенче лимон и поръсете с индийско орехче. |
4.BLACK MARIA (Черна Мария)
ПОРЦИИ: 1
ПРОДУКТИ:
60 мл ликьор кафе ( 4 части )
60 мл светъл ром ( 4 части )
120 мл студено черно кафе ( 8 части )
1 ч.л. захар
ЧАША:
|
ПРИГОТВЯНЕ: |
Разбъркайте всички съставки в голяма чаша за бренди. Добавете натрошен лед. |
5.BLUE BLAZER FOR TWO (Син пламък за двама)
Джери Томас започва кариерата си като барман на 20 години в своя роден град Ню Хейвън, Кънектикът през 1845. Пътешественик по природа, той обиколил цяла Америка и Европа. Работил в Сан-Франсиско, Централна Америка, Ню Йорк, Южна Калифорния, Ню Орлеан, а след това в Ливерпул, Лондон и Париж. Неговите гениални способности да създава изключително сполучливи коктейли го правят най-известния барман на неговото поколение.
Коктейла Blue Blazer се е родил в бар “Елдорадо Салон” в Сан Франциско през 1849 година. Джери Томас усъвършенствувал технологията на подпалване на ускито: преливайки горящата течност от една сребърна чаша в друга, смесвайки по този начин съставките, той осветявал целия бар с жив пламък.
ПОРЦИИ: 2
ПРОДУКТИ:
150 мл уиски
40 гр мед
150 мл вряла вода
2 спирали от лимонова кора
ЧАША:
|
ПРИГОТВЯНЕ: |
Стоплете чашите за ирландско кафе, като ги напълнете с гореща вода и ги оставете за около 5 минути. Изхвърлете водата. Налейте в едната халба скова, а в дугата вялата вода смесена с меда. Запалете уискито. Докато уискито гори, размесете го с водата, като внимателно преливате от едната в другата халба и обратно. Загасете пламъка и сервирайте в двете чаши, като добавите лимоновите спирали. |
6.BLOODY MARY (Блъди Мери)
През 1920 - 1921 г. френският барман Фернандо "Пит" Петио в парижкия бар Харис за първи път смесва водка, доматен сок сол, пипер и Уорчестър сос. Така се получава станалия по-късно знаменит коктейл "Блъди Мери". По-късно, вече в хотел "Сейнт Риджис" в Ню Йорк, той дооформил коктейла по молба на принц Серж Соболенски, прибавяйки Табаско. Според някои източници той кръстил коктейла на известната актриса Мери Пикфорд.
Ако се прибавят 25 гр текила, той се превръща в "Смъртоносната Мери", а аков место водка се използва текила, това вече е коктейлът "Блъди Мария".
ПОРЦИИ: 1
ПРОДУКТИ:
3/10 части водка
6/10 части доматен сок
1/10 част лимонов сок
6-7 капки Уорчестър сос
сол и чер пипер
3-4 капки Табаско
стръкче целина с листа
резен лимон
Чаша:
ПРИГОТВЯНЕ: Съставките се смесват в хайбол чаша, а коктейлът се гарнира с лимонов резен или стъбло от целина |